Jaargang 13, nr. 2,  24 februari 2018

Beste HCC-lid,

Hierbij de maandelijkse nieuwsbrief van HCC!ijssellanden jaargang 13, nummer 2 met nieuws en de agenda van maart 2018.
Veel leesplezier!


De afgelopen jubileumbijeenkomsten in Zwolle en Steenwijk

Veel leden hadden zich aangemeld om het 40-jarig bestaan van HCC te vieren op 15 februari in Zwolle en 20 februari in Steenwijk.
Na een kopje koffie en een gebakje werden de jubileumspeldjes uitgereikt aan de leden, die 10, 20, 30 en 40 jaar lid zijn van HCC. Tussendoor werden anekdotes verteld en herinneringen opgehaald. Maar ook werd er gekeken naar foto's van de huidige HCC-activiteiten en werden de vrij nieuwe interessegroepen zoals HCC!3d en HCC!drones en de werkgroep: Raspberry Pi aangehaald.
In Zwolle was één jubilaris aanwezig, die 40 jaar lid is van HCC. Hij had een kopie van een krantenartikel uit 1981 bij zich, welke de redactie van hem mocht publiceren.  Je kunt het artikel downloaden en lezen via de link onder het kopje: Uit het archief
Robert, nogmaals hartelijk dank voor jouw komst, leuke anekdotes en het oude krantenartikel.
Na de viering was er aandacht voor de presentatie: Fotograferen met een smartphone/iPhone, die door Gerard Langen werd gegeven.
Van deze presentatie is een syllabus gemaakt. Wil je teruglezen wat Gerard allemaal heeft verteld, download dan de syllabus. Deze staat boordevol met informatie en handige tips.
Bezoek de site van HCC!ijssellanden en kijk in de rechterkolom onder Informatieve PDF's en video's en dan onder Digitale fotografie naar

Let op! Het is een zwaar bestand, het downloaden of binnenhalen duurt daarom een poos.

In maart workshops: LibreOffice visitekaartjes en etiketten maken

Op de thema-bijeenkomsten in Zwolle, Steenwijk en Raalte gaan we aan de slag met visitekaartjes en etiketten maken in LibreOffice. 
LibreOffice is te gebruiken op alle platforms, zowel Windows, als Linux en op Apple computers. Op de Mac(Apple) is een enkel commando net een beetje anders, maar dat is geen probleem.
Je kunt gewoon komen kijken, hoe het gebeurt. Maar het is ook mogelijk om een computer/laptop mee te nemen en het zelf tijdens deze workshop uit te voeren. Wel is het dan belangrijk dat je LibreOffice alvast op de computer/laptop thuis hebt geïnstalleerd. Uitgangspunt is LibreOffice versie 5.
Controleer tevens of Java (JRE - Java Runtime Environment) is ingeschakeld. Open hiervoor LibreOffice Writer(de tekstverwerker) en open in het menu: Extra > Opties > Geavanceerd of op de Mac: Voorkeuren > Geavanceerd.
Rechts zie je: "Gebruik een Java runtime environment". Dat moet aangevinkt staan en in het vak daaronder moet je een Java-programma zien staan.
Als dat daar niet staat, moet je een Java-programma downloaden voor offline gebruik. Bijvoorbeeld 'jre-8u161-windows-x64.exe' van: https://www.java.com/nl/download/manual.jsp
Als je dit op de computer/laptop hebt, kunnen we aan de slag met het maken van visitekaartjes en etiketten. We maken er ook een zeer eenvoudige database bij met adres-gegevens, zodat je vanuit de database de etiketten op volgorde kunt afdrukken.
Altijd al graag zelf visitekaartjes en etiketten willen maken? Kijk dan op de agenda hieronder wanneer en waar je deze workshop kunt volgen en neem computer of laptop met LibreOffice erop mee. Adri Dingemanse legt je uit, hoe je dit doet. Je bent van harte welkom! 

Agenda maart 2018

Do 1 mrt

Locatie Zwolle
Wijkcentrum Holtenbroek,
Bachlaan 20, 8031HL Zwolle


Inloopbijeenkomst van 19.30 tot 22.00 uur met
helpdesk, scan-mogelijkheid en samenkomst werkgroepen:
Flightsimulator, Linux-Ubuntu, Raspberry-Pi en Video-bewerken


Heb je vragen of hulp nodig bij het gebruik van een desktop, laptop, tablet of smartphone? Kom dan naar deze inloop-bijeenkomst en neem de hardware en toebehoren mee. Andere aanwezige leden met dezelfde probleem-ervaringen kunnen je helpen en anders staan onze deskundige ondersteuners van de helpdesk voor je klaar.

Tevens is er op deze bijeenkomst de mogelijkheid om oude foto's, dia's en fotonegatieven te scannen of te digitaliseren met de Canon CanoScan 9000F Mark II, die HCC!ijssellanden van HCC tot haar beschikking heeft gekregen. Wil je van deze mogelijkheid gebruik maken, meld je dan bij Janny Boot-Garritsen met vermelding van naam, HCC-lidnummer en het scan-materiaal via e-mail: ijssellanden@info.hcc.nl

Tevens komen de leden van de werkgroepen: FlightSimulator, Linux-Ubuntu, Raspberry Pi en Video-bewerken samen.
Wil je weten waarmee deze werkgroepen bezig zijn? Kom dan eens bij hen kijken en/of met hen meedoen.
Je bent van harte welkom!

Di 6 mrt

Locatie Steenwijk
Theater de Meenthe,
Stationsplein 1, 8331GM Steenwijk


Inloopbijeenkomst van 13.30 tot 16.30 uur met helpdesk De inloopbijeenkomst is er voor om met andere leden bij te praten, ervaringen uit te wisselen en samen met plezier te ontdekken welke digitale mogelijkheden er allemaal zijn. Maar ook kun je even rustig voor jezelf op je eigen laptop bezig zijn of aan de leestafel in de computerbladen lezen. Heb je vragen of hulp nodig bij het gebruik van een desktop, laptop, tablet of smartphone? Kom dan naar deze inloop-bijeenkomst en neem de hardware en toebehoren mee. Deskundige ondersteuners van de helpdesk staan voor je klaar.
Do 8 mrt

Locatie Raalte
Bibliotheek,
Passage 6, 8102 EW Raalte


Inloopbijeenkomst van 13.30 tot 16.30 uur met helpdesk

Voor vragen of hulp bij het gebruik van een desktop, laptop, tablet of smartphone kun je als HCC-lid tijdens deze inloop-bijeenkomsten in de bibliotheek van Raalte terecht bij Gerard Langen. Neem hiervoor de hardware en toebehoren mee. Deskundige ondersteuners van de helpdesk staan voor je klaar.
Do 15 mrt

Locatie Zwolle
Wijkcentrum Holtenbroek,
Bachlaan 20, 8031HL Zwolle


Themabijeenkomst van 19.30 tot 22.00 uur met een
Workshop: LibreOffice visitekaartjes en etiketten maken om 20.00 uur
Di 20 mrt

Locatie Steenwijk
Theater de Meenthe,
Stationsplein 1, 8331GM Steenwijk


Themabijeenkomst van 13.30 tot 16.30 uur met een
Workshop: LibreOffice visitekaartjes en etiketten maken om 14.00 uur

Do 22 mrt

Locatie Raalte
Bibliotheek,
Passage 6, 8102EW Raalte


Themabijeenkomst van 13.30 tot 16.30 uur met een
Workshop: LibreOffice visitekaartjes en etiketten maken om 14.00 uur

Do 22 mrt

Locatie Zwolle
Landstede ICT College,
Stadionplein 12, 8025 CP Zwollehttps://seniorenacademie.hcc.nl
Bijeenkomst van 10.00 tot 12.00 uur
Lezing: GPS-functie smartphone om 10.00 uur, daarna vragenuurtje.

Voor de bezoekersregistratie
Ben je van plan een bijeenkomst te bezoeken, neem dan alsjeblieft jouw HCC-lidmaatschapspasje mee.

Kortingsadvertentie
Heb je inktpatronen nodig?
Bij Inktrunner in Wolvega krijgen leden van HCC!ijssellanden 15% korting.
Bekijk de advertentie via » kortingsadvertentie-inktrunner-hcc!ijssellanden.pdf
Het laatste nieuws
Volg het laatste nieuws door regelmatig de websites te bezoeken van:
HCC!ijssellanden: http://ijssellanden.hcc.nl en
HCC!: https://www.hcc.nl/

Met vriendelijke groet,
Redactie HCC!ijssellanden